DK Nyt
Bjergvarme opvarmer skovridergård

Bjergvarme opvarmer skovridergård

Et af Bornholms største bjergvarmeanlæg, der også er blandt de første, er nu blevet sat op i Naturstyrelsens skovridergård på klippeøen
23. JAN 2012 13.14

BORNHOLD: Energi fra det bornholmske grundfjeld skal fremover opvarme 15 ansattes arbejdsplads og den private del af skovridergården.

- Vi har sagt farvel til lind strøm af tunge tankbiler med fyringsolie og goddag til varme klipper. I stedet for sort røg har vi nu en solsort på skorstenen. Det skåner klimaet og sparer samtidig penge, siger skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen, til styrelsens hjemmeside.

Varmen fra det nye bjergvarmeanlæg forventes at skære mere end halvdelen udgifterne til opvarmning.

Bjergvarmeanlægget består af en varmepumpe og 1,2 kilometer gummislange med væske, der snor sig op og ned gennem tre 200 meter dybe huller, der er boret i klippen.

Væsken cirkulerer gennem slangerne og transporterer på den måde varme fra undergrunden op til overfladen. Det nye bjergvarmeanlæg forventes mindst at halvere udgifterne til opvarmning.

Skovridergården er 200 år gammel og er forud for overgangen til vedvarende energi blevet kraftigt udbygget og isoleret med blandt andet nye termovinduer.

Det er sket i forbindelse med Miljøministeriets gennemgang af samtlige 50 kontorbygninger rundt om i landet som led i det såkaldte ESCO projekt. Her gennemgår Schneider Electric de enkelte bygninger og vurderer, hvordan man bedst og billigst minimerer energiforbruget til opvarmning. Energibesparelsen forventes at blive omkring 25 procent i forhold til tidligere.

mou

https://www.dknyt.dkartikel/bjergvarme-opvarmer-skovridergaard