DK Nyt
Antallet af ældre hjemløse er vokset markant siden 2009
Antallet af hjemløse mellem 50 og 60 år er vokset med 52 pct. fra 2009 til 2019. I samme periode er antallet af hjemløse over 60 år steget med 76 pct. (Arkivfoto.)
Foto: Niels Ahlmann Olesen, Ritzau Scanpix

Antallet af ældre hjemløse er vokset markant siden 2009

Mangel på hjælp og billige boliger er årsager til stigende hjemløshed blandt ældre, viser ny rapport.
2. SEP 2021 6.35

Der er kommet flere og flere hjemløse over 50 år på de danske gader de seneste ti år. Det viser en ny undersøgelse fra Vive. Undersøgelsen er bestilt af Rådet for Socialt Udsatte.

Ifølge Vives seneste hjemløsetælling var 1.545 personer over 50 år ramt af hjemløshed i 2019.

I alt er antallet af hjemløse mellem 50 og 60 år vokset med 52 pct. siden 2009. I samme periode er antallet af hjemløse over 60 år steget med 76 pct.

- Det er et særligt problem for de ældre, fordi de også ofte har en række sundhedsmæssige og psykiske udfordringer.

- Det er slidte mennesker, der har levet på gaden i mange år, siger formand for Rådet for Socialt Udsatte Vibe Klarup.

Kommunerne mangler tilbud

Problemet er ifølge Vibe Klarup, at kommunerne mangler tilbud, der kan hjælpe socialt udsatte ældre ud af hjemløshed, mens der også er mangel på billige boliger til ældre.

Det betyder blandt andet, at mange ældre hjemløse med kroniske og behandlingskrævende diagnoser ofte bliver henvist til at overnatte på herberg.

Hun peger på, at løsningen bør være at udbrede modellen housing first. Den indebærer, at en hjemløs først bliver tilbudt en bolig, hvorefter man går i gang med at hjælpe vedkommende med for eksempel psykiske problemer.

- Lige nu bruger vi den største del af de penge, der er til rådighed, på herberger.

- Men herberger er ikke et sted, man skal opholde sig i årevis, sådan som vi ser, at det ofte sker.

- Derfor er der brug for at omlægge støtten, så vi får kanaliseret pengene over i flere billige boliger og får skabt en tilstrækkelig god social støtte, der kan tage hånd om de her mennesker og deres problemer, siger Vibe Klarup.

Hun peger også på, at mange af de hjemløse ældre modtager kontanthjælp. Men i virkeligheden burde de ifølge formanden modtage førtidspension, da de ikke har en fremtid på arbejdsmarkedet. Regeringen kommer efter planen med et forslag til en reform af hjemløseindsatsen i løbet af efteråret.

Den nye undersøgelse fra Vive bygger på interviews med medarbejdere på sociale tilbud og i otte kommuner samt interviews med 13 ældre hjemløse

Ritzau

https://www.dknyt.dkartikel/antallet-af-aeldre-hjemloese-er-vokset-markant-siden-2009