DK Nyt

Antal indlagte falder igen: 666 smittede er på hospitalet

Antallet af indlagte med covid-19 på de danske hospitaler er det laveste siden 20. december. Samtidig leder Heunicke efter danske vaccineproducenter.
27. JAN 2021 14.24
TEMA: Corona

Antallet af coronasmittede personer på de danske hospitaler fortsætter nedad.

Onsdag er der indlagt 666 smittede, viser tal fra Statens Serum Institut. Det er 18 færre end tirsdag og det laveste antal siden 20. december, da 661 smittede var indlagt.

Af de indlagte ligger 112 på intensiv, heraf 86 tilkoblet en respirator. Tirsdag var tallene 119 og 89.

Der er siden tirsdag sket 43 nye indlæggelser af smittede. Der er dog også sket udskrivelser, hvorfor det samlede antal er faldet.

Samtidig er yderligere 20 smittede afgået ved døden. Det vides ikke, om de har været indlagt på hospitalerne.

Laveste smitteprocent 

Siden sidste opgørelse er der bekræftet 592 tilfælde af covid-19. Det svarer til 0,52 pct. af de knap 113.000 prøver, der er kommet svar på. Det er den laveste smitteprocent i de seneste 12 dage, hvor procenten har været helt nede under én. 

Blandt kommunerne er nu kun fire over en incidens på 200, nemlig Ishøj med 267, Høje-Taastrup , Brøndby og Vallensbæk.

Ikke nok til genåbning

Tallene ser umiddelbart fornuftige ud, vurderer professor Nina Weis, der forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital, over for Ritzau.

- De restriktioner, der blev indført i løb af december, er slået fuldt igennem. Det er fint, vi fortsat ser et lavt antal nysmittede og en lav positivprocent. Men vi er fortsat ikke helt der, hvor vi gerne vil være, og hvor vi kan begynde at tænke på at genåbne samfundet.

Det, der bekymrer professoren, er kontakttallet - tidligere kendt som smittetrykket. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste tirsdag, at det er steget fra 0,6 til 0,8. For den særligt smitsomme britiske variant er det beregnet til 1,07.

Ifølge Nina Weis skal det samlede kontakttal bankes helt ned på 0,6 eller 0,7, før det efter hendes vurdering vil være forsvarligt at begynde at lempe på restriktionerne.

I opgørelsen indgår ikke de personer, der er testet positive med lyntest. I alt 121 var positive tirsdag hos de fire aktører, som gør det på statens regning.

Leder efter danske producenter

I en spørgetime i Folketinget har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i dag oplyst, at myndighederne er i gang med at lede efter danske vaccineproducenter, så tempoet kan komme op.

Men vacciner er blandt de lægemidler, der er sværest at producere, da den kun kan produceres på meget avancerede faciliteter, siger ministeren.

- De danske sundhedsmyndigheder har været og er stadig i gang med at undersøge, om der findes danske virksomheder, hvor det overhovedet er realistisk at producere hele vaccinen eller indgå som underleverandør i vaccineproduktionen og hjælpe til med at booste produktionen, siger Heunicke.

- Jo hurtigere, jo bedre. Indtil nu har vi ikke kunnet lokalisere en virksomhed, der vil være i stand til at producere den, siger han.

I alt 183.606 har påbegyndt vaccination med covid-19 i Danmark. Det svarer til 3,15 pct. af befolkningen - eller hver 32. dansker. 0,56 pct. har fået to vaccinestik og er færdigvaccinerede.

Ritzau / ibs / ak

https://www.dknyt.dkartikel/antal-indlagte-falder-igen-666-smittede-er-paa-hospitalet