DK Nyt
Ansatte i ældreplejen smittet - plejehjem skal selv lære at lave test
Jacob Bundsgaard (S) holdt pressemøde i parken bag rådhuset sammen med repræsentanter for Østjyllands Politi, Styrelsen for Patientsikkerhed og Aarhus Universitetshospital.
Foto: Michael Drost-Hansen, Ritzau Scanpix

Aarhus sætter ind mod corona:
Ansatte i ældreplejen smittet - plejehjem skal selv lære at lave test

34 personer i Aarhus er smittet siden i går. Politiet indfører tre hotspots, og kommunen pudser planerne fra foråret af.
6. AUG 2020 11.54
TEMA: Corona

AARHUS: Alle kræfter sættes ind for at få styr på den smittespredning, som har bredt sig i Aarhus Kommune de seneste dage.

En mobil testenhed er sat op i bydelen Gellerup, hvor mange er testet positiv, og en anden mobil enhed kører rundt til kommunen plejecentre for at teste personale og beboere, oplyste overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital på et pressemøde kl. 11 i en solbeskinnet rådhuspark.

Samtidig er man gået i gang med at oplære sundhedspersonale på plejehjemmene i selv at tage podninger.

Der er nemlig også konstateret smitte hos et par ansatte i kommunens ældrepleje de seneste dage, oplyste Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) på pressemødet.

En række initiativer

Siden i går er yderligere 34 personer testet positiv i Aarhus, oplyste Styrelsen for Patientsikkerhed.

Aarhus Kommune og styrelsen har sat gang i en række inititativer. Der er genindført besøgsforbud på plejecentre og bosteder, alle beboere og personalet her vil blive testet i løbet af et par dage, og sammen med somaliske foreninger er der igangsat kampagner over for det somaliske mindretal, som tegner sig for en stor del af de smittede.

Tre daginstitutioner har genindført aflevering af børnene ved lågen, og i det hele taget er drejebøgerne for coronaberedskabet blevet pudset af på alle institutioner. Desuden er kommunen i gang med at finde yderligere hotelværelser til isolation af borgere, som ikke kan gå i karantæne derhjemme, oplyste Jacob Bundsgaard.

- Vi vil være klar til at indføre flere restriktioner, hvis det bliver nødvendigt, sagde han.

Tre hotspots

Politiet har fra kl. 14 i dag udpeget tre hotspots i byen - to strande og den såkaldt spanske trappe ved åen midt i byen. Her vil politiet holde særligt øje og er klar til at indføre opholdsforbud, hvis for mange samles i det gode vejr, oplyste politidirektør hos Østjyllands Politi Kirsten Dyrman.

Flere på pressemødet understregede, at de mange smittede i Aarhus illustrerer, at der stadig er al mulig grund til at passe på og overholde corona-retningslinjerne, og at det langt fra kun handler om somaliere.

- Det er noget, der er bredt til stede, det er ikke begrænset til en bestemt gruppe af borgere, sagde Jacob Bundsgaard.

Charlotte Hjort, overlæge og enhedschef hos Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyste, at en del af smittetilfældene kan henføres til et par store begravelser, et guldbryllup og en barnedåb i det somaliske miljø, men at smitten er fundet en række steder.

- Jeg er meget bekymret for den situation, vi har nu, så jeg vil gerne komme med en stor appel til alle om at være opmærksom på retningslinjerne, sagde hun. 

https://www.dknyt.dkartikel/ansatte-i-aeldreplejen-smittet-plejehjem-skal-selv-laere-at-lave-test