DK Nyt
Analyse til 458.000 kr. afsluttet med mundtligt oplæg
Det var ikke alle i Syddjurs' byråd, der kunne få at vide, hvad konklusionerne var i en konsulentrapport til næsten en halv mio. kr., og de kom kun mundtligt.
Foto: Annelene Petersen, Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Analyse til 458.000 kr. afsluttet med mundtligt oplæg

Konsulenter har undersøgt samarbejdet mellem politikere og topledelsen i Syddjurs Kommune, men resultaterne står ikke skrevet nogen steder. Blandt andet er fyret kommunaldirektørs rolle undersøgt.

SYDDJURS: Analyse af topledelsen til en pris på 458.526 kr. inklusiv moms og kørsel. Sådan lyder regningen fra konsulentfirmaet Muusmann, som Syddjurs Kommune hyrede i slutningen af 2019. Det skriver TV2 Østjylland.

Siden har konsulenterne evalueret kommunens øverste administrative ledelse, men resultaterne kan ingen få indsigt i.

- Det er direkte utilfredsstillende og uacceptabelt, at vi ikke har adgang til de her informationer, siger Michael Mikkelsen, gruppeformand for DF i Syddjurs' byråd.

Rapporten er afleveret mundtligt, og ikke et eneste dokument beskriver analysens resultater. Det er Enhedslistens Jesper Yde Knudsen heller ikke tilfreds med.

- Det er utilfredsstillende at bruge en halv million på noget, hvor der ikke er et stykke papir, siger han.

Hverken DF, Enhedslisten eller Alternativet sidder i økonomiudvalget, som konsulenterne fremlagde resultaterne for.

Fyret kommunaldirektørs rolle undersøgt

I sidste uge stoppede Syddjurs Kommunes kommunaldirektør Jesper Husbond Jensen efter gensidig aftale med kommunens økonomiudvalg.

Via aktinsigt kan TV2 Østjylland se, at kommunaldirektørens rolle er blevet analyseret af konsulenten fra Muusmann A/S, men borgmester Ole Bollesen (S) vil ikke svare på, om der er sammenhæng mellem de to ting.

- Det har jeg ingen kommentar til, siger han.

Konsulentvirksomheden har efterfølgende coachet direktionen - et arbejde som har stået på helt indtil sidste uge ifølge Ole Bollesen.

Han mener ikke, at fremgangsmåden med mundtlig fremlæggelse for økonomiudvalget er problematisk.

Er det ikke meget at betale 458.000 kr. for en mundtlig afrapportering?

- Efter at vi fik fremlagt resultatet i december sidste år, har vi haft en hel proces, som er kørt op til i dag, og konsulentfirmaet har skullet forsøge at få direktørerne til at arbejde sammen.

Har I fået det, som I har betalt for?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Forsker: demokratisk problem

TV2 Østjylland har fremlagt forløbet for kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han undrer sig over, at der ikke ligger noget på skrift.

- Det er ikke den normale måde at arbejde på i den offentlige forvaltning. Det gør det helt umuligt at være oppositionspolitiker, hvis man ikke sidder i økonomiudvalget. Det er et demokratisk problem, siger Roger Buch.

Han forstår ikke argumenterne for, at arbejdet skulle afleveres mundtligt - særligt når der i opgavebeskrivelse er klare mål og interviewguides.

- Et mundtligt oplæg virker meget flygtigt, og hvordan kan politikerne sikre sig, at de har fået alle de rigtige pointer med fra mødet? Det virker besynderligt, siger Roger Buch.

Borgmester Ole Bollesen mener, at analysen af topledelsen indeholder dybt personlige oplysninger. Det er personalepolitik, som ikke skal frem i offentligheden.

- Den mundtlig afrapportering er ikke noget, vi har fundet på. Sådan gør mange konsulentfirmaer, siger han og uddyber:

- Der er dybt personlige oplysninger om ansatte i det analysearbejde, som konsulentfirmaet har lavet, og det skal ikke findes i skriftlig form.

Hvordan kan det være dybt personligt og ikke offentligt relevant at få belyst 'samspil mellem den politiske ledelse og administrative ledelse'?

- Jeg fastholder, at personalepolitik er en sag for økonomiudvalget, og analysen indeholder personlige oplysninger.

I eftermiddag er der ekstraordinært byrådsmøde i Syddjurs Kommune, hvor byrådet skal behandle den afgående kommunaldirektørs aftrædelsesordning.

https://www.dknyt.dkartikel/analyse-til-458-000-kr-afsluttet-med-mundtligt-oplaeg