DK Nyt
AGORA: Skal sundhedsydelserne prioriteres?

AGORA: Skal sundhedsydelserne prioriteres?

Betaling for fertilitetsbehandling deler vandene på debatforummet Agora. Deltag i diskussionen om prioritering af sundhedsydelser
15. SEP 2011 11.33

Siden årsskiftet har der været brugerbetaling når barnløse par ønskede hjælp til at blive gravide. Priserne svinger fra 2.000 til 30.000 afhængig af, i hvilket omfang parret behøver hjælp.

Fertilitetsklinikkerne forudså et drastisk fald i behandlinger, med den konsekvens, at der ville blive født 1.000 færre børn om året. Dette skræmmebillede er dog ikke gået i opfyldelse. Venstres sundhedsordfører Birgitte Josefsen skriver på Agora, at en ny undersøgelse fra Region Midt viser, at der ikke har været nogen nævneværdig nedgang i fertilitetsbehandlingen.

Samtidig påpeger SFs sundhedsordfører Jonas Dahl, at brugerbetaling på fertilitetsbehandling ikke kun handler om de praktiske konsekvenser i form af, om der bliver født flere eller færre børn. Ifølge Jonas Dahl har den manglende økonomiske støtte til barnløse værdimæssige konsekvenser:

- Afskaffelsen er en krigserklæring mod princippet om lige adgang til behandling, som det danske sundhedsvæsen hviler på.

Barnløse betaler prisen
Jonas Dahl (SF) mener, at VKO med indførelsen af brugerbetaling har svigtet en gruppe, der de fleste steder i verden anses for sygdomsramte. Han mener, at de barnløse betaler prisen for regeringens skattetiltag:

- Mennesker med et ønske om at blive forældre skal ikke betale prisen for regeringens ufinansierede skattelettelser, skriver Jonas Dahl på Avisen Kommunens debatside.

Overlæge på Herlev Hospital Poul Jaszczak anerkender, at prioriteringer i sundhedsvæsnet er et meget ømtåleligt område, som ingen - og slet ikke politikere - ønsker at røre ved. Men prioriteringer er nødvendige fastslår Poul Jaszczak på Avisen Kommuens debatside. Han mener dog ikke, at indførelsen af brugerbetaling på fertilitetsbehandlingen er noget godt eksempel på en fornuftig prioritering:

- Betaling for fertilitetsbehandling er ikke prioritering. Det er en politisk beslutning om brugerbetaling uden den forudgående omhyggelige diskussion.

Hvad mener du? Deltag i debatten her.

https://www.dknyt.dkartikel/agora-skal-sundhedsydelserne-prioriteres