DK Nyt

Ældre mænd koster sundhedsvæsnet mere end ældre kvinder

Op til 60 år er kvinder dyrere end mænd, derefter skifter det, viser tal fra Danske Regioner. Mænd over 65 år koster i snit 31.800 kr. om året i det somatiske sundhedsvæsen.

Det koster gennemsnitligt sundhedsvæsnet 12.100 kr. om året at behandle en dansker i det somatiske sundhedsvæsen.

For borgere over 65 år er prisen noget højere, nemlig 28.300 kr. årligt. Det viser nye tal fra Danske Regioner.

Danske Regioners kortlægning viser også, at der er forskel mellem mænd og kvinder. Op til de 60 år koster behandlingen af kvinder i gennemsnit mere end behandlingen af jævnaldrende mænd. Men herefter skifter det, og i de sene dele af livet har mænd højere sundhedsudgifter end kvinder.

Samlet set er ældre mænd den samfundsgruppe, der har brug for mest behandling i sundhedsvæsnet.

Mænd over 65 år koster i gennemsnit 31.800 kr. om året, og det er 20 pct. mere end kvinder i samme alder, som gennemsnitligt koster 25.400 kr. årligt. Ældre mænd rammes nemlig blandt andet oftere af kræft, lungesygdomme, blodpropper i hjertet og diabetes.

Beder om to mia. kr. ekstra

Danske Regioner bruger tallene som argument for, at regeringen bør lægge to mia. kr. ekstra på bordet i de igangværende økonomiforhandlinger, så regionerne både kan følge med den demografiske udvikling og også fortsat tilbyde nye behandlinger til patienterne. 

Samlet bruger regionerne 31,5 mia. kr. på at behandle borgere over 65 år, hvilket svarer til 46 pct. af udgifterne i det somatiske sundhedsvæsen.

Og som bekendt stiger antallet af ældre. Ifølge nye prognoser fra Danmarks Statistik vil der være 59 pct. flere personer over 80 år i Danmark i 2030, mens befolkningen som helhed kun ventes at vokse 3,8 pct.

Nye behandlingsformer

Desuden udvikler sundhedsvæsnet sig og udvider sine tilbud, blandt andet ved at tilbyde nye behandlinger og ny medicin som eksempelvis trombektomi-behandling af blodpropper eller TAVI-behandling af hjertepatienter.

- I sundhedsvæsnet kan vi hele tiden tilbyde patienterne nye behandlingsformer, der sikrer, at vores ældre får flere gode leveår. Den udvikling er jeg stolt af, og den viser styrken af det danske velfærdssamfund. Men hvis det skal forblive sådan, kræver det markante investeringer fra regeringens side nu og her, siger Ulla Astman (S), næstformand i Danske Regioner.

For nylig viste en analyse, som Vive har lavet for Danske Regioner, at der er tegn på, at de danske gennemsnitsudgifter pr. alderstrin for aldersgrupperne fra 65-90 år accelererer. Med andre ord: Der bliver ikke kun flere ældre, de bliver også dyrere i gennemsnit.

Det er ikke kun drevet af kræft og hjertesygdomme, hvor der sker mange fremskridt, men er snarere drevet af en generel øget efterspørgsel på sundhedsydelser, konkluderede rapporten. 

 

https://www.dknyt.dkartikel/aeldre-maend-koster-sundhedsvaesnet-mere-end-aeldre-kvinder