DK Nyt
Ældre må undvære hjemmehjælp, fordi der mangler vikarer
Flere ældre må undvære eller vente på noget af den hjælp, de plejer at få, fordi kommunerne ikke kan skaffe vikarer.
Foto: Claus Bonnerup, Ritzau Scanpix (arkiv)

Ældre må undvære hjemmehjælp, fordi der mangler vikarer

Flere kommuner må aflyse besøg, fordi de ikke har kunnet skaffe personale nok til sommerferien.

Udbredt mangel på folk, der har lyst til et sommerferiejob i ældreplejen, går nu for alvor ud over mange ældre.

Som omtalt i medierne den seneste måneds tid har især bedre betalte job som podere betydet, at det har været svært for kommunerne at skaffe afløsere i sommerferien.

Derfor er flere kommuner nu nødt til at skære ned på besøgene, så mange ældre ikke får den hjælp, de er visiteret til.

Beder frivillige om hjælp

I Solrød er konsekvensen af de manglende vikarer, at man er nødt til at køre nødberedskab.

Det betyder, "at borgerne for eksempel vil kunne opleve, at der ikke bliver redt seng eller gjort rent så ofte, eller at der er færre besøg fra hjemmeplejen, som også kan besøge borgerne på nye tidspunkter. Samtidig kan omsorgsbesøg blive erstattet af telefonopkald, og på Plejecenter Christians Have vil der i perioder blive købt mad udefra i stedet for, at personalet skal bruge tid på at kokkerere hjemmelavet mad", oplyser kommunen.

Kommunen har nu bedt frivillige om at bistå med fx bus- og gåture, så personalet kan frigøres til andre opgaver.

- Vi har aldrig stået i en lignende situation før. Det har været enormt svært at rekruttere blandt de grupper af for eksempel studerende og ledige ufaglærte, som vi plejer at have som ferieafløsere, fortæller direktør Dorte Saabye til sn.dk.

Livstruende opgaver prioriteres

I Silkeborg mangler kommunen for øjeblikket 55-60 ferieafløsere. Derfor vil man frem til midt i august prioritere livs- og førlighedstruende behov før andre opgaver.

"Det betyder, at hjemmeplejen og hjemmesygeplejen kan blive nødt til at aflyse eller omlægge besøg og indsatser som fx rengøring, flerugentlige bade, afløsning i hjemmet mm. Det vil altid ske efter en individuel sundhedsfaglig vurdering," oplyser kommunen.

Silkeborg Kommune beklager og beder om forståelse for situationen og understreger, at pårørende gerne må hjælpe til, men at der ikke er nogen krav eller forventninger om det. Samtidig opfordrer man fortsat podere og unge til at blive vikarer.

Private kan ikke hjælpe

I Hedensted mangler man omkring 45 medarbejdere hen over ferieperioden, og derfor bliver serviceniveauet også her reguleret. 

"Helt konkret vil nogle borgere opleve, at rengøring bliver aflyst, at nogle plejeopgaver går på minimum, og at aktiviteter med den sociale dimension bliver aflyst. Ligeledes vil det betyde, at de sædvanlige tidspunkter ikke kan overholdes, så f.eks. morgenplejen vil trække længere ud, og at der vil være flere skiftende medarbejdere," oplyser kommunen på sin hjemmeside.

- Man tænker jo, at det er alle podecentrene, der suger markedet, men det ved vi ikke. Måske er der også mange unge, der normalt rejser uden for sæsonen, der har ventet på at komme af sted, og derfor tager afsted nu. Uanset hvad har vi en udfordring, uddyber chef for social omsorg René G. Nielsen i Horsens Folkeblad.

Normalt plejer Hedensted at trække på private vikarbureauer om sommeren, men de meddelte før ferien, at de ikke kan hjælpe i år, fordi de også mangler personale, tilføjer han.

Opdateret 9.35: Sorø er erstattet med Solrød.

https://www.dknyt.dkartikel/aeldre-maa-undvaere-hjemmehjaelp-fordi-der-mangler-vikarer