DK Nyt
35 italienske robotter skal tage det tunge slæb
Robotter vil transportere færdiglavet mad til patienter, uniformer, rent og beskidt sengelinned, sterile redskaber, medicin, affald, tomme senge, udstyr og hjælpemidler.
Foto: Region Sjælland

35 italienske robotter skal tage det tunge slæb

På det fremtidige Sjællands Universitetshospital skal meget af transporten af varer og affald klares af transportrobotter, som selv afhenter vogne og giver besked til personalet, når de er nået frem.
1. FEB 2021 8.02

SJÆLLAND: Plejepersonale på det fremtidige Sjællands Universitetshospital i Køge slipper for mange logistikopgaver. Serviceassistenterne får et større ansvar for logistikopgaverne, og robotterne tager det tunge slæb, oplyser Region Sjælland.

- Fremover bliver logistik, teknologi og automatisering en stor del af hverdagen, når de nye og moderne bygninger står færdige. Vi fik flere kvalificerede bud fra firmaer, der kunne løse opgaven. Evalueringen af tilbuddene har entydigt peget på den italienske producent af logistikrobotter Oppent, der har vundet, siger projektdirektør Helle Gaub.

Bygherrerådgiver Cowi og Gain har forestået evalueringen, hvor både kvalitet, driftsomkostninger og pris er blevet vægtet. I denne sammenligning vandt Oppent S.p.A på både kvalitet og pris, hvorfor Sjællands universitetshospital ender med at indkøbe 35 selvkørende robotter for en pris på 23 mio. kr.

Indføres fra 2022-2025

Når varer fremover ankommer i varemodtagelsen, vil transportrobotter fragte afdelingspakkede vogne videre rundt i hospitalet. De 35 robotter kommer til at køre døgnet rundt med mere end 2.000 transporter i døgnet.

Der indkøbes selvkørende robotter i flere sygehusbyggerier, men indkøbet af de 35 robotter til det kommende universitetshospital i Køge er det hidtil største enkeltstående indkøb.

De første AMR’er - Autonome Mobile Robotter - vil køre fra 2022, og de sidste vil blive sat i drift i forbindelse med indflytning i 2025.

  • Robotter vil transportere færdiglavet mad til patienter, uniformer, rent og beskidt sengelinned, sterile redskaber, medicin, affald, tomme senge, udstyr og hjælpemidler, så personalets tid frigives til patienterne.
  • Hospitalet modtager mere end 1.200 vogne i døgnet, som eksterne leverandører samt logistik- og servicemedarbejdere står for at genopfylde.
  • I dag skal personalet gå ud af stuen og hente patienttøj, medicin og udstyr til behandlingen, men fremover er det bestilt på forhånd og ligger klar i patientens skab på stuen.
  • Rørpostsystem til blodprøver og andre prøver.
  • Depot, affalds- og skyllerumsfunktionerne er integreret i patientstuerne.

ka

https://www.dknyt.dkartikel/35-italienske-robotter-skal-tage-det-tunge-slaeb