DK Nyt
1900-tals-villaer i Ribe skal beskyttes mod ombygninger
Valdemar Sejrs Allé fra Tangekvarteret i Ribe.
Foto: Fra Google Maps.

1900-tals-villaer i Ribe skal beskyttes mod ombygninger

Esbjerg Kommune på vej med bevarende lokalplan for Tangekvarteret med mange eksempler på historiske villaer. Det skal være sværere at bygge om.
16. DEC 2019 6.30

ESBJERG: Et nyt stort villaområde i den by, der i årevis har markedsført sig som 'Danmarks ældste', skal nu beskyttes med en bevarende lokalplan - nemlig Tangekvarteret. 

Der er således ikke tale om den gamle bydel omkring Ribe Domkirke, der i forvejen i høj grad er beskyttet med fredninger og bevarende bestemmelser.  Det gælder det villakvarter, der voksede op øst for jernbanen i begyndelsen af 1900-tallet, som nu er i komunalt fokus for at undgå tilfældige private moderniseringer uden øje for kulturmiljøet.

Der er tale om den vestlige del af Tangekvarteret, hvor Plan- og Miljøudvalget i Esbjerg Kommune nu sender en bevarende lokalplan i høring. Det er en villabebyggelse med en stor samling af bygninger med høje bevaringsværdier, som udgør gode eksempler på historiske villaer fra den første halvdel af sidste århundrede.

Af sagsfremstillingen fremgår det, at kvarteret blev registreret i forbindelse med Kulturmiljøplan 2016, og hvor det ved den lejlighed blev konstateret, at kulturmiljøets bærende værdier var truet af ombygninger og omdannelser. Siden har Esbjerg Kommunes Byfond opfordret til at gennemføre en bevarende lokalplan.

Lokalplanen 'fastholder området som boligområde med en åben og visuelt sammenhængende karakter og sikrer, at fremtidig udvikling eller udskiftning i bebyggelsen sker med respekt for kulturmiljøets udtryk'.

Så hvis ellers planen går igennem, får det konsekvenser for fremtidige materialevalg og udformning, ligesom bebyggelsens struktur skal sikres med byggelinjer langs det eksisterende gadenet.

- Vi er ærgerlige over nogle af de ombygninger, der er lavet og vi kan se, at vi får ansøgninger fra beboere i området, som vi ikke kan godkende. Når vi giver et afslag, er det for at bevare det unikke kulturmiljø, der er i Tangekvarteret, og med denne plan vil vi gerne vise, at man ikke bare kan gøre, hvad man har lyst til, siger udvalgsformand Karen Sandrini (S) til Ugeavisen Ribe. Hun bruger udtrykket, at man 'ikke ønsker at tivolisere området'.

- Med en ny lokalplan bliver det nemmere for ansøgere at vide, hvad man må og ikke må i området. Det skal passe ind i bydelen, og vi ser gerne, at der kommer kontinuitet i Ribes udtryk, siger hun.

 

 

https://www.dknyt.dkartikel/1900-tals-villaer-i-ribe-skal-beskyttes-mod-ombygninger