DK Nyt
150 vælgere igennem på ti minutter

150 vælgere igennem på ti minutter

FV 11 17 valgsteder i stedet for 34. Digital læsning af valgkortene syv steder. 30 stemmetællere i stedet for 150 i Sønderborg
21. SEP 2011 15.15

SØNDERBORG: Afviklingen af Folketingsvalget i Sønderborg i torsdags var præget af en del forandringer i forhold til forrige valg - primært med det formål at effektivisere og spare. Arbejdsgruppen, der har styret valget, har endnu ikke foretaget en egentlig evaluering, men valggeneral Rikke Blindbæk Schlüter tør alligevel godt komme med en foreløbig vurdering:

- Jeg synes, det gik rigtig godt. Vi fik resultater fra 15 af de 17 valgsteder før kl. 22 - den sidste kom kl. 22.20 - hvilket er noget hurtigere end de foregående gange, og optælling af personlige stemmer og fintælling fredag gik også lige efter bogen, fortæller hun.

I forhold til digital brevstemmeprotokol i Borgerservice og digitalt valgsystem på syv af valgstederne, så er tilbagemeldingerne nærmest overstrømmende:

- På Sønderskov-Skolen fik de uden problemer 150 vælgere igennem på ti minutter, da der var mest tryk på. Det er dejligt for vælgerne, registreres hurtigt, og for de tilforordnede, som ikke skal sidde og bladre i valgbogen for at finde og afkrydse vælgeren. Når først det digitale system for alvor kommer ind under huden på os alle, vil de lette administrationen af brevstemmerne meget, når de skal gøres op dagen før valget, siger Rikke Blindbæk Schlüter.

Ikke så mange politiske udpegede
- Det har også vist sig, at vi ikke behøver at have så mange politisk udpegede tilforordnede, som vi havde - der er ikke behov for at gå med livrem og seler.

Formand for Borger- og Demokratiudvalget, Frank Bodholdt Jakobsen (SF), glæder sig over den gode valgafvikling:

- Ud over reduktionen af valgsteder har dette valg været præget af en række andre ændringer, som alle bunder i effektivisering og forbedring af valgafviklingen. De foreløbige tilbagemeldinger fra valgstederne lyder, at det er gået rigtig godt, og at Folketingsvalget har været en glimrende generalprøve på det næste vigtige valg - kommunalvalget i 2013. Nu har vi tid til rette de små problemer, der har været, og udbrede de mange gode ideer, der viste sig at holde, f.eks. digitale valglister.

Der har været en minimal nedgang i valgdeltagelsen på 0,1 procentpoint. Hvis det skyldes færre valgsteder, er det ikke mere, end vi kan modvirke ved nogle kreative tiltag til næste valg, siger Frank Bodholdt Jakobsen.

ka

https://www.dknyt.dkartikel/150-vaelgere-igennem-paa-ti-minutter